Uponor oplossingen voor drinkwaterinstallaties

De onlangs geïntroduceerde nieuwe Uni Pipe PLUS van Uponor is ‘s werelds eerste multi-layer samengestelde pijp met een geëxtrudeerde aluminium laag zonder lassen. De buis en koppelingen van Uponor zijn eenvoudig te installeren en voldoen ze aan de nieuwe voorschriften voor drinkwaterinstallaties. Niet enkel de DIN-normen en de UBA lijst spelen een rol maar er zijn veel regels voor de installatie, de inbedrijfstelling en het onderhoud van leidingwatersystemen. De opgave waarmee een installatiebedrijf te maken heeft bij de planning en de installatie van een drinkwatervoorzieningssysteem in een gebouw zijn, divers en de eisen op het gebied van het voldoen aan de gezondheidsvoorschriften zijn hoog. Daarom is bij de keuze van materiaal voor een drinkwaterinstallatie van bijzonder belang dat de kwaliteit van één van de belangrijkste voorzieningen niet negatief wordt beïnvloed. De leidingsystemen van Uponor voor drinkwaterinstallaties voldoen niet alleen aan alle normen en voorschriften. Ze volgen ook de UBA lijst, die de fabrikanten van producten die met drinkwater in aanraking komen als hulpmiddel dient bij de selectie van hygiënische en veilige materialen. Daarnaast heeft Uponor speciale buis en leiding componenten in het programma, die voorkomen dat er stagnatie van water optreedt anders dan door middel van de naleving van de ontwerpcriteria.

Drinkwatersystemen van Uponor worden uitvoerig getest

Drinkwater moet bacteriologisch veilig en neutraal aankomen op de plaats van bestemming zonder dat de geur, smaak en kleur door de leidingsystemen en koppelingen worden beïnvloed. Dit zorgt ervoor dat het water zonder beperkingen voor drinken, koken, wassen en persoonlijke hygiëne kan worden gebruikt. Deze bescherming ontstaat mede vanuit de doelstellingen uit de drinkwaterverordening die bepaalt dat “het drinken van zodanige aard dient te zijn dat door de consumptie of het gebruik, er geen reden is om te vrezen voor schade aan de gezondheid”. Vanuit de gedachte van hygiënisch is voor de aansluiting van drinkwater verbindingen in een leidingsysteem het gebruik van door moderne doorloopkoppelingen ten behoeve van een ringleiding systeem aan te bevelen. Deze U koppelingen voorkomen een stagnatie van water en daarmee de ophoping van bacteriën. De leidingen van het drinkwater systeem zijn als een multi-layer buis met persfitting MLC) en PE-Xa (hoge druk geperste buis met Quick & Easy verbindingstechniek) beschikbaar. Alle componenten (buizen, koppelingen, fittingen, lijstwerk, pakkingen) van drinkwater systemen hebben een DVGW systeem goedkeuring. De Uponor Uni Pipe PLUS systemen zijn ook in overeenstemming met de relevante DVGW-werkbladen getest en bieden daarom een hoge mate van veiligheid en hygiëne voor drinkwaterinstallaties. Alle componenten van de Uni Pipe PLUS van Uponor worden ook goedgekeurd voor de desinfectie van drinkwater volgens het overzicht van de desinfectie methoden.

Uni Pipe PLUS ringleidingen voor hygiënische aansluitingen

Aangeraden vanuit hygiënisch oogpunt, is het aanleggen van drinkwater verbindingen in een ringleiding met behulp van moderne U koppelingen. Direct geïnstalleerd op de kraan stroomt het water bij gebruik van één kraan door alle flexibele leidingen heen en voorkomt een langdurige stagnatie van het water. De kraanaansluitingen met de U-koppelingen voor ringleidingen zijn beschikbaar voor zowel de installaties met de Uponor Uni Pipe PLUS buis en met de PE-Xa buizen in diverse afmetingen. De Uni Pipe PLUS buis variant kan worden uitgevoerd d.m.v. de conventionele pers verbinding of de RTM techniek met geïntegreerde drukfunctie. De PE-Xa buis is verbonden met de bewezen Quick & Easy fittingen. De onlangs geïntroduceerde nieuwe Uni Pipe PLUS is ‘s werelds eerste multi-layer samengestelde pijp met een geëxtrudeerde aluminium laag zonder lassen. Het is universeel geschikt voor drinkwaterinstallaties. De buis is beschikbaar in nominale maten 16, 20, 25 en 32 mm. Uponor Uni Pipe PLUS voldoet met de Uponor persfittingen, de samengestelde armaturen, de Uponor MLC fittingen en de RTM fittingen aan de nieuwe drinkwater regelgeving. Alle gebruikte metalen materialen voldoen aan de bepalingen van het Milieuagentschap.