Hoe je kunt bijdragen aan een beter milieu met minder plastic

Groener en eerlijker leven is een levensstijl waarbij je bijdraagt aan een beter milieu met minder plastic. Om te beginnen kun je stoppen met het kopen van water uit plastic flesjes. Het is namelijk erg onnodig om water in plastic flesjes te kopen. Zoveel plastic gebruik is erg slecht voor mens, dier en milieu en het kan dus veel problemen veroorzaken. Denk maar aan de plastic soep want heel veel plastic belandt gewoon in onze oceanen. Dit veroorzaakt veel problemen. Zo slikken sommige zeedieren plastic in en leidt dit voor sommige zeedieren tot de dood. Ook worden er in sommige producten die we eten plastic gevonden, ook wel microplastics genoemd. Door te stoppen met het kopen van plastic flesjes draag je bij aan de vermindering van plastic gebruik. Het alternatief is om er voor te zorgen dat je zelf altijd een hervulbaar flesje bij je hebt zodat je deze kunt vullen met kraanwater. Alleen je wilt er dan wel van verzekerd zijn dat het water dat je drinkt schoon en veilig is. In dat geval bieden waterfilters en ontharders de oplossing.

 

Waterfilter voor schoon water in je hervulbare flesje

Waterfilters zie je de laatste steeds vaker voorbij komen. Er komen veel positieve geluiden naar voren dat mensen het water uit een waterfilter lekkerder vinden. Ook schijnt het gezonder te zijn doordat er bacteriën en virusdeeltjes uit het water worden gefilterd. In gewoon kraanwater zitten soms resten van medicijnen in hele kleine concentraties. Deze kunnen er met een waterfilter worden uitgehaald. Ook blijven er soms stukjes microplastics achter in het kraanwater. Het kan erg verschillen in welke hoeveelheden dit voorkomt. Andere deeltjes die voorkomen zijn bepaalde metalen, zoals nikkel en lood. De percentages die voorkomen in ons drinkwater zijn soms te hoog. Door je water te filteren kun je deze metalen eruit halen.

 

Zacht water in je drinkflesje

Met een ontharder haal je al het kalk uit je leidingwater. Het resultaat is dat het water zacht wordt. Dit is een voordeel voor al je huishoudelijke apparaten omdat deze dan beter functioneren. Maar is zacht water ook beter voor je eigen gezondheid? Het antwoord is volmondig ja! Een waterontharder zorgt er namelijk voor dat bepaalde ionen uit het water worden gehaald. Hierdoor wordt het water zachter gemaakt. En het zachte water dat overblijft is heel goed drinkbaar. Veel mensen vinden het zelf lekkerder om hier thee of koffie van te zetten.

 

Wat is het verschil tussen een waterfilter en een waterontharder?

Een waterfilter en ontharder zijn niet precies hetzelfde. Zo haalt een ontharder alleen de ionen uit het leidingwater zodat er zacht water ontstaat. Dus deze filter het water niet meteen. Een waterfilter zorgt er dus voor dat er ook schadelijke stoffen uit het water worden gehaald. Soms is er ook een combinatie van deze twee te koop. Het is maar net wat jij belangrijk vindt en welke eisen je stelt aan je drinkwater.