Luchtvochtigheid verhelpen door middel van ventilatie

Luchtvochtigheid vormt in veel woningen een probleem. Gedurende de dag produceert het gemiddelde gezin veel vocht, onder andere door te douchen en te koken. Als er sprake is van te veel luchtvochtigheid in huis, merk je dit onder andere aan het feit dat ramen en spiegels vaker en langer beslagen zijn. Ook schimmels zijn een teken van een te hoog luchtvochtigheidsgehalte. Indien je merkt dat er zich dergelijke problemen in je woning voordoen, is het verstandig om deze zo snel mogelijk te verhelpen. Het is immers slecht voor je gezondheid als het binnenklimaat in huis niet optimaal is. Daarnaast is het ook slecht voor de staat van je woning. Vocht kan behalve tot schimmelvorming ook tot afbladderende verf leiden. Het is dus noodzakelijk om te veel luchtvochtigheid snel te behandelen, voor jezelf, medebewoners en de staat van de woning.

Frisse lucht is zeer belangrijk

Om luchtvochtigheid en vervuiling te voorkomen, is het belangrijk dat je de woning zo nu en dan ventileert. Als je een aantal keer per dag je raam een half uur openzet, scheelt dit al enorm. Een andere manier om je woning te ventileren, is door middel van ventilatieroosters. Deze kun je gedurende de dag openlaten, waardoor er frisse lucht naar binnen blijft komen. Een andere oplossing is het mechanische ventilatiesysteem. Het ventilatiesysteem kun je de hele dag aan laten, waardoor de woning altijd goed geventileerd is. Een moderne ventilatie unit verbruikt erg weinig stroom, waardoor jij je ook hier geen zorgen om hoeft te maken. 

Een ventilatiesysteem hoef je eigenlijk nooit uit te zetten

Om luchtvochtigheid te voorkomen en het binnenklimaat optimaal te houden, hoef je een mechanisch ventilatiesysteem in principe nooit uit te zetten. Alleen in het geval van een ramp adviseert de overheid in veel gevallen om deuren en ramen dicht te laten. In een dergelijk geval is het uiteraard wél essentieel dat je ramen en ventilatieroosters sluit en ook een eventueel mechanisch ventilatiesysteem uitzet. 

Het onderhouden van een mechanisch ventilatiesysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft niet veel onderhoud nodig. Wél is het belangrijk dat het systeem iedere twee jaar een servicebeurt krijgt. Op deze blijft het systeem optimaal werken. Een goed onderhouden ventilatiesysteem gaat ontzettend lang mee. Echter, kan het een goed idee zijn om oudere systemen te vervangen. Dit omdat ouderwetse ventilatiesystemen veel meer stroom gebruiken dan de moderne variant. Door deze systemen tijdig te vervangen, bespaar je uiteindelijk veel stroomkosten. 

Twijfel jij of je ventilatiesysteem nog naar behoren werkt? Als het systeem lawaaiig is of je weer veel last hebt van luchtvochtigheid en/of een muffe geur, is het een goed idee om een specialist in te schakelen. Je ventilatiesysteem heeft dan hoogstwaarschijnlijk onderhoud nodig, of het systeem is aan vervanging toe.