Voordelen van een hybride warmtepomp

Het verwarmen van een woning kan op verschillende manieren. Er wordt in veel huishoudens nog gebruik gemaakt van een cv-ketel die op gas werkt om het huis te verwarmen en om het water dat gebruikt wordt in de woning te verwarmen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een warmtepomp. Met een warmtepomp wordt er op een duurzame manier verwarmd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse kosten. Een hybride warmtepomp biedt een tussen mogelijkheid. Dit type warmtepomp wordt gekoppeld aan de huidige cv-ketel die alleen nog gas gebruikt als dat echt nodig is.

De huidige installatie kan blijven

Als de huidige cv-ketel nog niet aan vervanging toe is, maar je wel graag een duurzamere manier van energie opwekken wilt gebruiken, dan is een hybride warmtepomp de beste oplossing. Dit type pomp wordt aangesloten op de cv-ketel en maakt gebruik van lucht om water te verwarmen. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van het huis en het water dat in huis gebruikt wordt. De hybride pomp wordt gekoppeld aan de huidige installatie die alleen nog als ondersteuning dient. Kan er niet genoeg vermogen worden geleverd, dan slaat de bestaande ketel aan en wordt er tijdelijk weer gas gebruikt voor de verwarming.

Hoe werkt het?

Een hybride warmtepomp maakt gebruik van lucht om water te verwarmen. De pomp trekt hiervoor buitenlucht aan waaruit de warmte wordt onttrokken. Deze lucht wordt in het systeem omgezet tot gas. Dat gebeurt door het samenpersen van de lucht. Doordat deze lucht wordt samengeperst, wordt de temperatuur van het gas dat ontstaat ook hoger. Deze warmte wordt met behulp van een koelelement overgedragen aan een verwarmingselement. Dit laatste element is aangesloten op de bestaande installatie en zorgt voor de verwarming van het water voor de centrale verwarming en het water dan in de woning gebruikt wordt.

Besparen

Een hybride warmtepomp is een stap in de goede richting als het gaat om de verduurzaming van een woning. Met dit type pomp kan een bestaande, goede, cv-ketel nog in gebruik blijven. Door het aansluiten van de hybride warmtepomp wordt er alleen nog gebruik gemaakt van gas voor de verwarming van de woning als dat echt nodig is. De warmtepomp zelf maakt gebruik van buitenlucht waar geen kosten aan verbonden zijn. Wil je meer over hybride warmtepompen lezen kijk dan eens hier en onderzoek de mogelijkheden voor jouw huis.