Wat je moet weten over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit ons huidige milieu. Overal zijn ze te zien, of het nu woningen of bedrijfspanden betreft. Steeds meer bedrijven laten ook grote aantallen panelen installeren om zo ook bewust om te gaan met energie. Hieronder vallen ook de boeren want op dit moment beschikt al zo’n 24% van de akkerbouwers en 21% van de vollegrondsgroentetelers over zonnepanelen. Dit aantal zonnepanelen is sinds 2013 ruim verdriedubbeld; van 7,4% voor de eerste groep en 6% voor de tweede naar respectievelijk 23,9% en 21%. De verwachting is dat de groei nog wel even door blijft zetten.

Zelf zonnepanelen kopen

Het is voor velen de laatste jaren erg aantrekkelijk geworden om zonnepanelen te laten installeren op hun woning. De financiële voordelen zijn voor de meesten doorslaggevend. De keuze voor zonnepanelen vergt echter aanvankelijk wel een aardige investering. Het goede nieuws is dat de BTW over de aanschaf- en installatiekosten kan worden teruggevraagd. De terugverdientijd bedraagt dan gemiddeld zo’n 6-9 jaar. Dit terwijl een investering voor zonnepanelen er een is voor minimaal 25 jaar. De besparing op de energierekening begint dus direct en na de terugverdientijd ben je in staat om kosteloos te voorzien in je energiebehoefte.

Typen zonnepanelen

Bij de keuze voor zonnepanelen moet er ook een keuze worden gemaakt voor het type zonnepaneel. Dit is tegelijkertijd ook afhankelijk van het aantal panelen dat je wil laten installeren. Beide zijn namelijk afhankelijk van de hoeveelheid energie die je op wil wekken. Hetgeen weer afhangt van je energiebehoefte en hoe deze zich ontwikkelt in de komende jaren. De verschillende typen zijn onder te verdelen in monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Degene met het hoogste rendement is ook degene die het meeste kost. Respectievelijk zijn dat de monokristallijn, dan polykristallijn en dan de dunne film panelen. Wanneer je met een beperkte hoeveelheid dakoppervlak zit is het bijvoorbeeld verstandig om voor panelen te kiezen met het hoogste rendement, omdat je maar een beperkt aantal kwijt kan. Het zelfde geldt ook wanneer een deel van het dak in de schaduw valt door een dakkapel of bomen bijvoorbeeld. Al met al een beslissing waar je goed over na moet denken.