Cementdekvloeren zijn overal toepasbaar

Cementdekvloeren worden vooral toegepast op die plaatsen waar men tegels, hout of zeil wil leggen als de vloer gedroogd is. Je moet een cementgebonden vloer zien als een ondervloer. Men zal er bij het aanbrengen van de cementdekvloer erop toezien dat deze zeer strak wordt gelegd. Dat is van belang wanneer er tegels op worden gelegd. Om problemen, tijdens het leggen van de tegels te voorkomen, is het belangrijk dat deze daarom zeer glad wordt gelegd. Om een extra versterking aan de vloer te geven zal men vaak met een versterking werken.

 

Versterking van de vloer

Tegenwoordig gebruikt men voor een versterking geen stalen netten meer voor maar glasvezel netten. Men heeft bij deze netten het voordeel dat men bijna geen aanmaakwater meer nodig heeft. Hierdoor zal de sterkte van vloer alleen maar groter worden wat natuurlijk een belangrijk voordeel is van cementdekvloeren. Door het aanbrengen van de netten wordt dus de sterkte van de vloeren zeer gunstig beïnvloed. Er zullen minder krimpscheuren kunnen ontstaan. Dit wordt zelfs met 70% teruggebracht. Wanneer de cementdekvloer in het zicht blijft wordt er zeker een bewapening aanbevolen. Men zal het aanbevelen wanneer er alleen maar een coating op wordt aangebracht. Wanneer de vloer wordt aangebracht, op een isolatielaag, wordt ook een bewapening aangebracht waardoor de dikte van de vloer minder zal zijn dan 6 cm. De vloer wordt in twee lagen aangebracht. Na het leggen van de eerste laag zal men de bewapening leggen waarover dan de tweede laag komt.

 

Extra versterking

Men zal altijd een vezelversterking aan de cementdekvloer toevoegen wanneer deze wordt gelegd op een vloer met vloerverwarming. Er zullen daardoor minder krimpscheuren ontstaan. Ook wordt een dergelijke vloer slijtvaster. Doordat er nu de vezelversterking in de vloer zit zullen de trekspanningen worden opgevangen. Deze trekspanningen zullen ontstaan omdat een vloer bij verwarming uitzet en krimpt bij afkoelen.

 

Beloopbaar

Wanneer een cementdekvloer is gelegd zal hij na ongeveer een paar dagen beloopbaar zijn. We gaan uit van een droogtijd van een week voor 1 cm. We kunnen er ook een droogtijdversneller aan toevoegen. De vloer zal dan binnen een week helemaal droog zijn. Na ongeveer 3 á 4 dagen kan er al een houten vloer op worden gelegd. Dat is handig wanneer het snel moet gebeuren bij een renovatie of verbouwing.