Witgoedmonteur nodig of zelf doen?

Heeft u nieuw witgoed gekocht of is er witgoed kapot gegaan en wilt u een vervangend model, dan is het in sommige gevallen zaak dat u hiervoor een witgoedmonteur inschakelt. Zeker bij bijvoorbeeld inbouwvaatwassers in de keuken is het vaak verstandig om hier niet zelf aan te beginnen en dit door een expert op te laten lossen. Echter is het in andere gevallen weer prima zelf op te lossen!

Wanneer zelf doen?
Uiteraard is het maar net hoe handig je zelf bent! Bij het plaatsen van een koelkast is het namelijk enkel een stekker in het stopcontact steken en zorgen dat het model waterpas staat. Bij bijvoorbeeld een wasmachine is het alweer iets lastiger, want hier zit je met de watertoevoer en de waterafvoer. Als deze buisjes er al liggen is dat ook niet superlastig, maar moeten de toevoer/afvoer nog aangelegd worden, wordt het alweer iets lastiger.

Storingen
Werkt de wasmachine of afwasmachine niet meer zoals het hoort, adviseren we altijd om eerst in de gebruikshandleiding te kijken. Meestal geeft het kapotte apparaat een storingsnummer door op het display die je in de handleiding of op Internet op kunt zoeken. Zo kun je eenvoudig bekijken of de storing ernstig is of niet en of je deze zelf op kunt lossen of niet. Veel storingen zijn gebruikersfouten en zijn eenvoudig op te lossen, maar bij sommige storingen moet de witgoedmonteur echt langskomen. Als het apparaat nog in de fabrieksgarantie valt, kost dit u helemaal niets en is het belangrijk dat je ten aller tijden het bedrijf raadpleegt waar je het apparaat gekocht hebt. Ga je namelijk zelf eerst sleutelen, vervalt de garantie!

Welke witgoedmonteur?
Als je tot de conclusie komt om een monteur in te schakelen, dan is de volgende vraag wellicht wie je gaat inschakelen. Je kunt altijd het merk bellen die het apparaat geproduceerd heeft. Heb je bijvoorbeeld een Miele wasmachine dan kun je in de handleiding de klantenservice opzoeken en een monteur van Miele laten komen. Echter zijn deze best duur en betaal je ook de reiskosten. Het is ook mogelijk om een monteur te laten komen die wat dichterbij woont. Hiervoor kun je eenvoudig op Internet zoeken naar witgoedmonteur + de plaatsnaam waar je je bevindt. Misschien ken je ook wel iemand in de familie die erg handig is in het maken van witgoed? Ook dit zal ongetwijfeld erg in de kosten schelen.

Toch zelf doen
Denk je dat je zelf de storing op kunt lossen of zelf het nieuwe apparaat aan kunt sluiten, dan heb je gelukkig op Internet genoeg informatie om je goed in te lezen. Denk bijvoorbeeld aan instructievideo’s, handleidingen en forums waar je vragen kunt stellen. Ook mag je altijd het merk zelf bellen voor tips en advies. De meeste merken, zoals bijvoorbeeld Bosch, heeft een speciale pagina met service, waarop tips te vinden zijn en het nummer van de klantenservice.