Hoe reageert een gietvloer op warmte?

Wanneer je een nieuwe vloer gaat uitzoeken, moet rekening houden met een aantal aspecten. Op het gebied van uitstraling wil je natuurlijk dat deze matcht met de rest van je interieur. Gelukkig is er tegenwoordig wat dat betreft genoeg keus. Denk hierbij aan tapijt, laminaat of parket. Wanneer een slijtvaste en naadloze vloer bovenaan je lijstje staat, kan je het beste kiezen voor een gietvloer. Deze is verkrijgbaar in een aantal verschillende uitvoeringen, zoals een epoxyvloer of een variant met een betonlook. Maar hoe reageren deze vloeren op warmte?

Gietvloer in combinatie met vloerverwarming

Het eerste waar je wellicht aan denkt bij deze vraag, is of vloerverwarming geschikt is om te combineren met een gietvloer. Het antwoord is ja. Echter gaat dit niet op voor alle vloeren. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor een PU-vloer. Deze is namelijk een stuk elastischer, hierdoor komen er geen scheuren in de ondergrond terecht door de hogere temperatuur. Doordat deze vloer stevig, maar vrij dun is kan de warmte zich ook eenvoudig verspreiden door de betreffende ruimte. Zo is het dus niet nodig om de radiatoren aan te zetten. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de stookkosten.

De aanleg van de vloer

Ook bij het plaatsen van een gietvloer moet er rekening gehouden worden met de temperatuur. Het is een feit dat het in de middag het warmste gedeelte van de dag is. Daarom wordt er gekozen om de vloer aan het begin van de dag te gieten. Het materiaal moet zich namelijk goed over de vloer kunnen verspreiden. Wanneer het materiaal te snel opdroogt, krijg je dus te maken met dikkere ‘eilanden’ in de ondergrond. Ook lage temperaturen hebben een negatief effect, omdat in dit geval de vloer niet mooi uitgesmeerd kan worden. Neem dus altijd contact op met een specialist, zodat de vloer geplaatst wordt onder de juiste omstandigheden.

Gietvloeren en uv-licht

Daarnaast is ook de uv-straling van belang als het aankomt op de kwaliteit van de gietvloer. Dit licht kan namelijk de ondergrond flink laten verkleuren. En dat is zonde van de mooie gietvloer. Om dit tegen te gaan is het altijd aan te raden om een beschermende coating aan te brengen. Hierbij kan je kiezen voor een doorzichtige of gekleurde variant. Kijk voor alle mogelijkheden en de prijzen op goedkope-gietvloeren.nl.